ARSBN
The Romanian Association for Baltic and Nordic Studies

 

site search by freefind advanced
 

Welcome to the Romanian Association for Baltic and Nordic Studies

Main Menu

Bun venit la ARSBN!

About
Call for papers
Statement of ethics
Submission guidelines
Peer-review process
Subscription
Abstracting and indexing
Volume 1, Issue 1 (2009)
Volume 2, Issue 1 (2010)
Volume 2, Issue 2 (2010)
Volume 3, Issue 1 (2011)
Volume 3, Issue 2 (2011)
Volume 4, Issue 1 (2012)
Volume 4, Issue 2 (2012)
Volume 5, Issue 1 (2013)
Volume 5, Issue 2 (2013)
Volume 6, Issue 1 (2014)
Volume 6, Issue 2 (2014)
Volume 7, Issue 1 (2015)
Volume 7, Issue 2 (2015)
Volume 8, Issue 1 (2016)
Authors

 

THE COST OF TRANSITION FROM MARKET TO COMMAND ECONOMY: THE CASE OF ESTONIA

 

 

Olaf Mertelsmann

 

Tartu University, E-mail: omertelsmann@yahoo.co.uk

 

An earlier version of this paper has been presented at the XIVth International Economic History Congress in Helsinki  2006

 

Abstract:

While the post-socialist transition of central and eastern European economies has produced a large amount of research, the transition to the command economy has been explored mainly in the cases of Russia and East Germany. This paper is an updated summary of the results of a larger research project which is dedicated to the Stalinist reconstruction of Estonia’s economy and the postwar years. It is based mainly on archival research in Estonian and Russian archives using documents of the state and the Communist Party.

 

Rezumat:

Studiile stiintifice au abordat adesea subiectul tranzitiei economice post-socialiste în cazul tarilor central si est-europene. Rareori a fost tratata însa tema tranzitiei de la economia de piata la economia de comanda, dupa intrarea acestor tari în sfera de interes a Uniunii Sovietice. Studiile care exista în acest domeniu se concentreaza mai ales asupra cazului Rusiei sau al Germaniei de Est. Acest articol îmbogateste tocmai aceasta arie de cercetare, tratând subiectul tranzitiei de la economia de piata la economia de comanda în cazul Estoniei, fenomen care s-a produs în perioada 1940-1941, respectiv 1944-1955. Lucrarea se constituie în mare masura din concluziile aduse la zi ale unui vast proiect de cercetare dedicat reconstruirii staliniste a Estoniei în anii postbelici. Sursele de documentare au fost constituite în principal de documente din arhivele de stat si partid estoniene si rusesti, precum si de statisticile sovietice. Acest studiu arata ca trecere la economia de comanda a produs o serie întreaga de efecte negative asupra economiei estoniene, atât pe termen scurt, cât si pe termen lung. Pe termen scurt a întârziat recuperarea tarii de pe urma razboiului si a produs scaderea nivelului de trai, crescând considerabil rata mortalitatii. Pe termen lung a împiedicat dezvoltarea economica ulterioara a Estoniei, care dupa razboi a fost depasita de multe tari care în perioada interbelica se aflasera în urma sa din punct de vedere economic (Spania, Grecia, Portugalia). Abia dupa recâstigarea independentei în 1991, Estonia a putut continua recuperarea întârzierilor, dupa o a doua tranzitie post-stalinista, recupareare care înca nu s-a încheiat. Este dificil de estimat când anume Estonia va atinge media dezvoltarii economice din UE. Cert este însa ca daca Estonia este astazi din punct de vedere economic sub aceasta media, faptul este într-o mare masura datorat economiei de comanda din perioada sovietica.         

 

 

Keywords: Estonia; transition; market economy; command economy

 


 04.Martelsmann.pdf

News / Actualitati